Teoretic, solul are nutrienții necesari dezvoltării plantelor, însă din păcate, în zilele noastre, nu te mai poți baza doar pe ce oferă mama natură.
Gazonul, având multe fire de iarbă pe metru pătrat, are un consum major de nutrienți. Fiind supus unui stres mare prin tundere și trafic, solul nu va face față necesarului de hrană de care are nevoie gazonul, fără un aport de fertilizare.
Dacă nu fertilizezi deloc gazonul, acesta se va rări, va deveni slăbit și va fi invadat de buruieni.
Da, și îți vom explica și de ce.
Primăvara, după o perioadă de hibernare de câteva luni, gazonul poate găsi în sol (pentru o perioadă scurtă de timp) necesarul de nutrienți de care are nevoie pentru a fi verde și sănătos.
Cu toate acestea, nu recomandăm să te bazezi doar pe nutrienții din sol deoarece aceștia vor fi consumați relativ repede, iar gazonul tău nu va fi pregătit și imunizat pentru stresul sezonului cald.
Așadar riști să apară probleme: slăbirea și rărirea gazonului, apariția buruienilor (care consuma și mai mult resursele nutritive din sol) și nu în ultimul rând, riști apariția bolilor de gazon.
Dacă ai fertilizat gazonul la timp, în fiecare sezon, problema poate fi legată fie de irigare, fie de tunderea gazonului. Te invităm să citești sfaturile utile legate de aceste două aspecte.
Obligatoriu îngrășămintele cu eliberare lentă/controlată!
Azotul din îngrășămintele cu eliberare controlată este peliculat, ceea ce înseamnă că planta va avea hrană pentru o perioadă de mai multe luni (maxim 3).
Îngrășămintele cu eliberare controlată țin planta sănătoasă în toate sezoanele de vegetație, produc o creștere normală a gazonului și oferă peluzei o culoare compactă, pe toată suprafața.
Îngrășămintele cu eliberare rapidă (azotul simplu, triplu 16) se eliberează foarte repede, iar în contact cu apa se elimină la fel de repede din sol. Din această cauză, planta “mănâncă” puțin, își umflă repede celulele (mult mai mult decât are nevoie), dar în timp va suferi de foame.
După un studiu mai amănunțit, s-a constatat că îngrășămintele cu eliberare rapidă trebuie aplicate de 16 ori, comparativ cu îngrășămintele cu eliberare controlată, care pot fi aplicate doar de 4 ori pe an.
Cel mai important și neplăcut aspect al îngrășămintelor cu eliberare rapidă este faptul că planta crește foarte mult, celulele se lungesc, slăbesc, și gazonul se îmbolnăvește. În plus, gazonul va trebui tuns mult mai des.
Acest lucru se poate întâmpla la folosirea îngrășămintelor cu eliberare rapidă, dacă nu uzi grădina imediat după. Biluțele care rămân pe frunză, în contact cu soarele, se descompun și produc arsuri gazonului.
Dacă arsura nu este foarte severă, cu irigări corecte și tunsuri regulate gazonul își va reveni în timp.
Gândește-te că îngrășământul solid este precum mâncarea solidă pentru oameni, iar cel foliar este precum vitaminele luate cu apă sau lapte. Putem spune ca ai avea nevoie de ambele.
Cu toate acestea, dacă administrezi îngrășămintele solide la timp (de 4 ori pe an) și respecți doza recomandată, în puține cazuri va fi nevoie să intervi și cu îngrășământ foliar.
Totuși, îți prezentăm câteva situații în care este necesar să intervi și cu îngrășământ foliar: dacă ai un sol alcalin și compact, dacă ai avut parte de o perioadă mai lungă de ploi, dacă ai trafic foarte intens pe gazonul tău, atunci îngrășământul foliar îți va fi de folos. Acesta hrănește planta cu substanțe nutritive direct pe frunză, iar rezultatele se vor vedea destul de rapid: vei avea un gazon mai verde și mai des.
Ai nevoie de minim 10 grade cu plus, pentru a putea începe aplicarea îngrășămintelor foliare.
Nu este recomandat.
Da
La fel ca în cazul îngrășămintelor foliare, ai nevoie de minim 10 grade cu plus, pentru a putea începe aplicarea îngrășămintelor solide.
Acum este cel mai potrivit moment ca să intervi cu îngrășăminte foliare, deoarece acestea intra în sistemul plantei foarte repede, prin frunză. Ai nevoie de 3-4 zile pentru a-ți transforma spectaculos grădina.
Atenție la îngrășămintele foliare cu conținut ridicat de azot și fier. Deși acestea fac minuni în timp scurt, nu este indicat să le folosești foarte des. În niciun caz, săptămânal.
Este în regulă, nu se întâmplă nimic rău.
NU! Îngrășămintele de gazon nu sunt periculoase nici pentru copii, nici pentru animalele de companie.
Depinde ce îngrășământ ai folosit.
Dacă ai aplicat îngrășăminte solide, cu eliberare controlată, riscul de a-ți arde gazonul este extrem de mic. Însă apare riscul de a aspira boabele de îngrășământ la tuns.
Dacă ai aplicat îngrășăminte solide, cu eliberare rapidă, riscul de a-ți arde gazonul crește destul de mult. În această situație recomandăm să intervii cu irigarea cât de repede posibil.
Dacă ai folosit îngrășăminte foliare, nu trebuie să irigi după administrare.
Producătorii de îngrășăminte s-au gândit și la acest aspect și au creat îngrășămintele all season.
Se pot administra în fiecare anotimp pentru că au o formulă care se pretează din primăvară până toamna, târziu.
Nu au rezultate la fel de bune ca îngrășămintele create special pentru fiecare sezon în parte, însă sunt o variantă mult mai bună decât să nu administrezi îngrășământ deloc.