fbpx

UDAREA ȘI IRIGAREA GAZONULUI

Cea mai importanta operatiune in mentinerea unui gazon frumos si sanatos, care isi pastreaza verdeata intotdeauna, este sa ii puneti la dispozitie apa de care are nevoie. Desi natura se achita destul de bine de aceasta sarcina, pe perioadele secetoase si uscate gazonul nu rezista fara sa fie udat corespunzator.

Pe perioadele caniculare udati iarba dimineata, cand este inca racoare, sau seara dupa apusul soarelui. Aveti grija sa stropiti gazonul astfel incat apa sa ajunga la radacini.

Daca este prea putina apa, aceasta se va opri pe frunze si se va evapora, fara sa aiba niciun efect asupra ierbii. Este recomandat sa va intretineti gazonul stropindu-l o data la doua zile primavara si toamna si zilnic, sau chiar de doua ori pe zi, vara, in perioada 1 iunie-31 august, in zilele in care nu ploua. Ideal este sa udati o data dimineata atunci cand diferenta de temperatura intre apa si gazon este redusa la minim. Udarea in timpul zilei s-au seara in anotimpul de vara cand temperaturile sunt ridicate, favorizeaza aparitia bolilor.

Tineti minte ca, udand gazonul prea des, apa va ramane in sol si radacinile vor putrezi din cauza umezelii.

Astfel, faceti diferenta intre zonele expuse la soare intreaga zi unde necesarul de apa va fi mai ridicat, si cele partial umbrite unde necesarul de apa va fi mai redus.

Timp de irigat: 5-10 minute pe fiecare zona de irigat.

Dupa instalarea rulourilor de gazon, in primele 15 zile, toate rondourile se vor mentine irigate abundent, de 3-4 ori pe zi, teoretic baltite in special vara, pt a facilita prinderea rapida a ruloului de gazon de substratul de suport si pt a evita departarea rulourilor de gazon intre ele si crearea spatiilor interstitiale. Daca instalarea rulourilor de gazon s-a realizat primavara sau toamna cand se inregistreaza precipitatii mai dese, udarea se face in functie de conditiile meteo, daca ploua nu se mai uda deloc in acea zi.

TOP