Vei știi că ai făcut o treabă bună, în momentul în care vei tunde grădina și vei putea merge cu mașina de tuns cu 2 roți pe pavaj și cu celelalte 2 pe iarbă. Asta însemnă că terenul este drept și nu va exista nici o treaptă între gazon și pavaj sau bordură.
Dacă nu ești mulțumit de felul în care ai făcut pregătirea solului, sau dacă pământul existent nu este suficient de nisipos pentru a fi manipulat ușor, pentru pregătirea de finețe a substratului de gazon, te sfătuim ca la final să aplici un strat subțire de 1-2cm de nisip fin. nisip care poate fi ușor manipulat cu un dreptar sau o scândură.
Dacă ai o grădină mică, cu o suprafață sub 100 mp, irigarea se poate face și manual.
Dacă ai o grădină mai mare de 100 mp, îți recomandăm instalarea unui sistem de irigații automatizat care îți va eficientiza munca. Acesta funcționează automat indiferent că ești plecat de acasă sau pur şi simplu nu ai timp pentru udatul grădinii cu furtunul 30-60 minute pe zi.
Pentru zonele umbrite, circuitul trebuie să fie separat. Nu combina aspersoarele și la umbră și la soare, deoarece la umbră gazonul necesită o cantitate mai mică de apă, întrucât umbra ține umezeala.
După ce ai terminat de instalat sistemul de irigat îți recomandăm să faci o probă cu el pe terenul gol. Acest lucru este important deoarece după ce va ieși iarba, se va observa mai greu dacă apa acoperă uniform și în totalitate terenul. În cazul în care sistemul nu udă uniform, pe pământul gol se observă cel mai bine locurile unde solul este ud și unde nu! Dacă nu se ține seama de acest aspect, pot apărea probleme ale gazonului, deoarece nu există uniformitate în distribuirea apei.