fbpx

TUNDEREA GAZONULUI

Pentru a pastrara aspectul frumos si ordonat al curtii dvs, aveti nevoie de intretinerea gazonului prin tundere periodica. Cresterea necontrolata a ierbii are ca efect ingalbenirea frunzelor, iarba mai subtire si aparatia buruienilor.

Important de stiut este ca tunsul rar sau foarte rar al gazonului va duce la un aspect mai cotoros al firului de iarba, usor de observant dupa tunderii acestuia, datorita faptului ca, daca i se va permite, tulpina firului de iarba se va inalta mult peste nivelul celor 3-4cm unde s-a situat initial, atunci cand gazonul v-a fost livrat si instalat. Daca tulpina unui fir de iarba de 12-15cm lungime totala, este crescuta pana la o inaltime de 7-8cm iar dvs o tundeti brusc la 4cm, veti realiza ca nu mai aveti prea multe fire de iarba in gazonul dvs, ci doar cotoare albe. Va dura mult timp pana veti reusi sa readuceti gazonul la aspectul de altadata.

Asadar, daca nu ati tuns din diferite motive, de 2-3 saptamani gazonul primavara sau toamna cand cresterea este mai rapida, tundeti gazonul progresiv, mai intai la 10cm, apoi peste cateva zile la 8cm si tot asa pana ce ajungeti la 4cm din nou dupa 4-5 tunsuri consecutive la cateva zile distanta unul de altul.

De asemenea, cand tunderea se face des, la o inaltime de 3-4cm fata de nivelul solului, acest lucru ajuta foarte mult si la regenerarea gazonului prin inmultire (stoloni si rizomi), si un aspect de teren de fotbal sau de golf. Astfel va asigurati ca aveti parte de o atmosfera plina de verdeata, atat de la iarba cat si de la plantele care va alcatuiesc gradina.

Intretinerea marginilor: Marginile terenului, de langa gard, nu sunt de obicei accesibile cu masina de tuns iarba. Daca vreti sa intretineti gazonul asa cum trebuie va fi nevoie sa va ocupati si de aceste zone, un efort suplimentar fata de tunsul standard. Neglijandu-le , aceste margini vor strica aspectul intregii curti.

Primul tuns: Primul tuns se va face la 10-12 zile de la instalare, la 5-6cm inaltime firul de iarba, ulterior se va scadea la 4cm inaltime in functie de reglajul masinii de tuns.

Se recomanda un tuns rotativ (sau elicoidal) cu masina electrica sau pe benzina, incercand sa folositi trimmerul cu fir plastic doar in caz de nevoie si unde este nevoie, in special pe langa garduri si pe langa ziduri de beton, sau pe taluzuri. De mentionat ca utilizarea trimmerului (pleasna cu fir) nu este recomandata acolo unde se poate folosi o masina normala de tuns, un utilizator neexperimentat poate degrada o gardina folosind trimmerul, avand in vedere ca tunderea cu acesta se face prin lovire si nu prin taiere. Astfel se poate smulge gazonul cu tot cu radacina, daca firul este crescut mai inalt sau daca trimmerul nu se tine paralel cu suprafata de tuns in momentul tunderii, se poate lovi, degrada chiar si stratul de pamant care contine si radacinile gazonului.

TOP